1.DERS-JavaScript’te Ekrana Yazı Yazdırma ve Kullanıcıdan Değer Alma

JavaScript ile Ekrana Yazı Yazdırma

JavaScript de ekrana herhangi bir şey yazdırmak için bir kaç komut vardır.Aşağıda bir kaç komut ile ekrana nasıl çıktı verilir örnek yaparak göstereceğim.

  • document.write() komutu ile yazdırma:

document ile

Aslında biz bu komutlar ile yazdırmak istediğimiz tırnak içindeki mesajı web sayfasına yaz demek istiyoruz .Bu komut daha çok test etme deneme işlemlerinde kullanılır.Bu blogda çoğu yazdırma işlemini bu komutu kullanarak yapacağız.  Bu komutu yazdığımız zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir sayfa çıkacaktır.

JavaScript - Google Chrome 23.04.2016 18_57_11

  • innerHTML ile yazdırma:

Adobe Dreamweaver CS6 - [javascript.html] 21.04.2016 20_21_58

Ekrana yazdırmada kullanılan bu komut HTML de en sık kullanılan komuttur.Burada JavaScript HTML elementine erişmek  için document.getElementById(id) komutunu kullanır. id ,bizim HTML içerisinde tanımlamış olduğumuz bir elementdir. innerHTML ise bu HTML in içeriğini tanımlar.Bu örneğin çıktısı aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır.

JavaScript - Google Chrome 23.04.2016 16_41_31

Yani toplam diye bir id oluşturduk ve HTML içeriğin ise “toplam:” şeklinde tanımladık.Dolayısıyla ekrana bu içeriği yazdırmış olduk.

  • window.alert() komutu ile yazdırma:

Adobe Dreamweaver CS6 - [javascript.html] 21.04.2016 17_56_55

Örneğin böyle bir komut yazdığımız zaman karşımıza bir uyarı penceresi çıkacaktır.Burada ekrana yazdırmak istediğimiz mesaj web sayfasına yazılmaz,uyarı penceresi ile kullanıcıya yansıtılır.Bu yazdırma komutunu kullanıcıya herhangi bir uyarı vermek istediğimizde kullanabiliriz.

JavaScript - Google Chrome 23.04.2016 18_55_42.png

JavaScript ile Kullanıcıdan Bir Değer Alma

Bir websitesi oluştururken kullanıcıdan bilgi alışverişi yapmaya ihtiyaç duyarız.Bu nedenle kullanıcıdan bilgi almak için prompt() metodu kullanılır. Prompt metodunun almış olduğu bilgi her zaman string türden bir veridir.

*Resimlere tıklayarak daha net bir şekilde görebilirsiniz.

 

Yorum bırakın